2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı 9.Sınıf Coğrafya Yıllık Plan
Coğrafya Hocası ailesi olarak bu eğitim öğretim yılında da yeni içeriklerle öğrencilerimize ve zümrelerimize katkı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu sayfada 9.Sınıf Coğrafya Yıllık Plan yer almaktadır. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmeniz dileğiyle.
Bu yıllık plan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 19.01.2018 tarihli Coğrafya Dersi Müfredat Programı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Plan hazırlanırken müfredat programında ünitelere ayrılan ders saatlerine dikkat edilmiştir. Aşağıda ünitelere göre ayrılan ders saatleri verilmiştir.
- Ünite: 9.1. Doğal Sistemler = 47 saat
- Ünite: 9.2. Beşeri Sistemler = 15 saat
- Ünite: 9.3. Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler = 5 saat
- Ünite: 9.4. Çevre ve Toplum = 5 saat
2022-2023 eğitim öğretim yılı 12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacaktır. I. dönem ara tatil 14-18 Kasım 2022 tarihleri arasında yapılacaktır. İlk dönem 20 Ocak 2023 Cuma günü sona erecektir. Yarıyıl tatili 23 Ocak ile 3 Şubat tarihleri arasında yer almaktadır. II. dönem 6 şubat 2023 Pazartesi günü başlayıp 16 Haziran 2023 Cuma günü sona erecektir. II. dönem ara tatil 17-20 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
9.Sınıf Coğrafya Yıllık Plan indirmek için aşağıdaki görsele tıklayınız.
Coğrafya Dersi Öğretim Programının Genel Amaçları
- Coğrafya biliminin temel kavram, kuram ve araştırma yöntemlerini kullanarak araştırmalar yapması ve sonucunu raporlaştırması,
- İnsan-doğa ilişkisi çerçevesinde coğrafi becerileri kazanması,
- Evrene ait temel unsurları hayatla ilişkilendirmesi,
- Doğal ve beşerî sistemlerin işleyiş ve değişimini kavraması,
- Yakın çevresinden başlayarak ülkesine ve dünyaya ait mekânsal değerleri anlama ve bu değerlere sahip çıkma bilinci geliştirmesi,
- Ekosistemin işleyişine yönelik sorumluluk bilinci kazanması,
- Doğa ve insanın uyumlu birlikteliği ve sürekliliği için mekânsal planlamanın önemini kavraması,
- Doğal ve beşerî kaynakların kullanımında “tasarruf bilinci” geliştirmesi,
- Doğal ve beşerî sistemlerin yerel ve küresel etkileşim içinde işleyişini anlamlandırması,
- Kalkınma süreçlerinin doğayla uyumlu kılınmasının önemini kavraması,
- Doğal afetler ve çevre sorunlarını değerlendirerek bunlardan korunma ve önlem alma yollarına yönelik uygulamalar geliştirmesi,
- Bölgesel ve küresel düzeyde etkin olan çevresel, kültürel, siyasi ve ekonomik örgütlerin uluslararası ilişkilerdeki rolünü kavraması,
- Coğrafi birikim ve sentez ülkesi olan Türkiye’nin bölgesel ve küresel ilişkiler açısından konum özelliklerini kavrayarak ülkesinin sahip olduğu potansiyelin bilincine varması,
- Coğrafi bilgilere sahip olmanın “vatan bilinci” kazanılmasındaki önemini kavraması,
- Türkiye’nin yeni vizyonuna uygun olarak başta Türkiye ile yakın ilişkisi bulunulan bölgeler ve ülkeler olmak üzere dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Coğrafya Dersi Öğretim Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar
- Öğrencilerin araştırma yapma, sorgulama, keşfetme, problem çözme, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşıp tartışabilmelerine, kendi öğrenme hedeflerini belirleyebilmelerine ve diğer öğrencilerle çalışmalarına imkân sağlayan öğrenme ortamı oluşturulmalıdır. Etkinliklerin sınıf içinde yapılmasına özen gösterilmelidir. Ön hazırlık gerektiren etkinliklerin hazırlık safhası, okul dışında olabilir.
- Öğretim programında yer alan konuların aktarılmasında diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirilmesine imkân sağlayan etkinlik ve çalışmalara yer verilmelidir.
- Program, Coğrafyanın alanı gereği konulara bütünsel bir bakış açısı ile hazırlanmıştır. Konular işlenirken kazanımların çerçevesinden çok uzaklaşmamak kaydıyla etkileşim hissettirilmeli, öğrencilerde olaylar ile ilgili çok boyutlu düşünebilme becerisi geliştirilmelidir.
- Programın uygulanmasında ders, konu ve öğrenci seviyesine uygun öğretim materyallerine erişilmesi veya hazırlanmasından öğretmen sorumludur.
- Coğrafya Dersi Öğretim Programı, günümüz bilgi-iletişim teknolojilerinin coğrafya konularının öğretiminde kullanılmasını destekler niteliktedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin (CBS) uygulanması bazı kazanımlarda önerilmiştir. Okullardaki teknik donanım ve fiziki imkânlara bağlı olarak öğretmen CBS uygulamaları geliştirebilir veya uygulayabilir.
- Öğretmen, uygulama gezilerine önem vermelidir. Coğrafya dersi için vazgeçilmez olan arazi çalışmaları hem arazi çalışma becerisinin gelişmesi hem de pek çok coğrafi olayın yerinde görülüp konuların daha iyi algılanması için çok önemlidir.
- Öğretmenler, Coğrafya dersi ile ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Sınıf düzeyi, öğrencilerin ilgi, hazır bulunuşluk düzeyleri, öğrenme stilleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak kazanımlarla tutarlı olacak şekilde öğretim materyalleri (bilgi notu, sunum, etkinlik, çalışma kâğıtları, proje, okuma parçaları vb.) yapılandırmalı ve kullanmalıdırlar. Öğretim materyalleri hazırlanırken zümre öğretmenleri ve diğer disiplin alanlarının öğretmenleriyle iş birliği yapılmalıdır.
22 Yorum
ELİNİZE ,EMEĞİNİZE SAĞLIK HOCAM. TEŞEKKÜR EDERİM.
Merhaba Şeref hocam. Rica eder iyi çalışmalar dileriz
Degerli meslektasim ellerin dert gormesin tesekkur ediyorum tum calismalariniz icin
Merhaba Nazif hocam. Rica eder iyi çalışmalar dileriz
hocam yaptığınız çalışma çok değerli. her yıl neredeyse istifade ediyoruz. teşekkürler…
Rica ederiz Murat hocam. İyi çalışmalar dileriz.
Teşekkürler hocam ,çok başarılı bir site…
Merhaba Sayın hocam teşekkür ederiz iyi çalışmalar
Merhaba sayın hocam emekleriniz için teşekkürler.
Rica ederiz Nalan hocam. İyi çalışmalar dileriz.
emeğinize sağlık hocam.teşekkür ederim.
Rica ederiz hocam. İyi çalışmalar.
Teşekkür ederim
Rica ederiz hocam.
HOCAM GERÇEKTEN ÇOK EMEK VERMİŞSİNİZ. ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. VAROLUN…
Yorumunuz için teşekkür ederiz hocam. İyi çalışmalar.
Ellerinize sağlık hocam.
Rica ederiz. İyi çalışmalar.
Emeğinize ve de yüreğinize sağlık, teşekkürler.
Teşekkür ederiz Hamza hocam.
Rica ederiz. İyi çalışmalar.