Doğu Anadolu Projesi (DAP)
Bölgenin potansiyelini kullanarak bölge halkının gelir düzeyi ve yaşam standardını yükseltmeyi, bölge içi ve diğer bölgelerle olan gelişmişlik farkını azaltmayı amaçlayan Doğu Anadolu Projesi; altyapı, istihdam ve üretim imkânlarını artırarak milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamayı amaçlayan çok yönlü sürdürülebilir bir bölgesel kalkınma projesidir.
Doğu Anadolu Projesi’nde (DAP) 14 (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) il bulunmakta iken, Bakanlar Kurulunun 8.06.2016 tarihli 29736 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan kararıyla bu illere Sivas eklenmiş olup, sayı 15‘e yükselmiştir. Aşağıda projede yer alan illerin haritası gösterilmiştir.
Doğu Anadolu Projesi’ nin genel amacı uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle Doğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınmasını hızlandırmaktır.
DAP Misyonu: Merkezi ve yerel düzeyde koordinasyon rolünü üstlenen, haiz olduğu teknik ve mali yetkinliği kullanarak daha etkin ve etkili yatırımların hayata geçirilmesini sağlayan lider bir kuruluş olmak
DAP Vizyonu: Doğu Anadolu Bölgesini yaşamın her alanında verimliliği ve kaliteyi yakalamış, değerlerini koruyan ve tercih edilen bir bölge konumuna getirmek
Doğu Anadolu Projesi’nin Amaçları
• Gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe verimlilik ve katma değeri artırmak
• Kişi başına düşen geliri artırıp bölgeler arasındaki ekonomik farklılıkları azaltmak
• Bölge dışına göçü azaltmak ve göçlere bağlı olarak gelişen sorunları en aza indirmek
• Kırsal ve kentsel alanlarda bölge halkının refah seviyesini yükseltmek
• Altyapı, kentleşme ve çevre koruma sorunlarını gidermek
DAP Tarım
Bölgenin sahip olduğu coğrafi koşullar ve iklim şartları sonucunda kısıtlı olan tarımsal ürün çeşitliliği ve veriminin yanı sıra tarım arazisi varlığının küçük parçalar halinde kullanılıyor olması tarım sektöründeki üretkenlik ve verimliliği azaltmaktadır.
Yükseltinin diğer illerine kıyasen daha düşük olduğu Elazığ, Erzincan, Iğdır ve Malatya illerinde meyve ve sebze üretimi önemli potansiyel ihtiva etmektedir. bu bölgelerde bitkisel üretimde teknolojinin kullanımı ve alternatif ürünlerin üretimi teşvik edilerek üretimin ve verimliliğin artırılması amaçlamaktadır .
DAP Hayvancılık
Doğu Anadolu Bölgesi, hayvancılık açısından ülkemizin en önemli yerlerinden birisidir. İklim şartları ve yeryüzü şekillerinin olumsuz etkisinden dolayı tarımsa üretim kısıtlı olduğu için yöre halkı hayvancılık faaliyetlerine yönelmiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında önemli bir varlığa sahiptir. Erzurum, Kars ve Ardahan’da özellikle büyükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Ayrıca küçükbaş hayvan sayısında Van önde gelen iller arasındadır. Arıcılık da bölgede gelişen hayvancılık faaliyetleri arasında yer almaktadır.
DAP Turizm
Doğu Anadolu Bölgesi kış turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Turizm sektörünü ekolojik ve ekonomik verimliliği ve sürdürülebilirliği esas alarak korumak ve gelişimini sağlamak bölge ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Turizmi geliştirmek amacıyla bölgenin önde gelen turizm merkezlerinden olan Bingöl Haserek Dağı ve Kars Sarıkamış kış turizmi merkezlerinin master planı ve fizibilitesi çalışmaları hayata geçirilmiştir.
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Ders Notu Pdf İçin Tıklayın