Oğlak Dönencesi nedir?
Oğlak Dönencesi, dünya üzerindeki en önemli beş paralel dairesinden biridir. Ekvatorun 23°26’13.3″ güneyinde yer alır. Güney Tropik olarak da adlandırılan Oğlak Dönencesi, güneşin öğle saatlerinde doğrudan tepesinde olduğu en güney nokta olarak belirten hayali bir çizgidir (Enlem dairesi). Bu olay 21 Aralık’ta gündönümü sırasında gerçekleşir.
Oğlak Dönencesi üzerinde yürüyen bir kişi 10 ülkeden geçiş yapar. Şimdi bu ülkeleri hem kıtalara göre yazalım hem de haritada gösterelim.
Oğlak Dönencesinin geçtiği ülkeler ;
Güney Amerika kıtasında; Şili, Arjantin, Paraguay ve Brezilya.
Afrika kıtasında; Namibya, Botsvana, Güney Afrika, Mozambik ve Madagaskar.
Avustralya kıtasında; Avustralya.
3 Yorum
Sayın hocam bir bilgi düzeltmesi yapmakta yarar görüyorum. Oğlak Dönencesi ( Yaklaşık 23° 27′ Güney Enlemi), Yengeç Dönencesi ( 23° 27′ Kuzey Enlemi), Kuzey Kutup Dairesi ( 66°33′ Kuzey Enlemi) ,Güney Kutup Dairesi (66° 33′ Güney Enlemi) dir.
Ekvator ( 0° Enlemi) dışında diğerleri birer paralel değildir.Paraleller tam derecelere denk gelen enlemlerdir aynı zamanda. Dolayısıyla birer enlem derecesini ifade eden bu özel enlemler birer paralel değildir.Dünya üzerinde 180 paralel dairesi ve sınırsız sayıda enlem dairesi bulunmaktadır.Bilgiyi bu şekilde düzeltirsek doğru olur.
Merhaba Ali Murat Namlı. Bilgilendirmeniz için teşekkür ediyorum. Gerekli düzeltmeyi yaptım. iyi çalışmalar dilerim
1. Haritada Peru’yu Şili diye göstermişsiniz.
2. her enlem arası yaklaşık 111 kmdir ve bu uzunluk sabittir ve bunlar ekvatora paralel çizilen çizgilerdir isimleri bu yüzden paraleldir.
3. boylam dediğiniz iki coğrafi kutup arasında birbirine radyal açı dereceleriyle (360 derece) çizilen çizgilerdir. ve işte paralel olmayanlar bunlardır. sadece ekvator üzerinde birbirlerine uzaklıkları derece başına yaklaşık 111 km’ye denk gelir.