İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Yıllık Plan

Coğrafya Hocası ailesi olarak bu eğitim öğretim yılında da yeni içeriklerle öğrencilerimize ve zümrelerimize katkı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu sayfada İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Yıllık Plan örneği yer almaktadır. Bu yıllık planı kendi okulunuzun durumuna göre düzenleyebilirsiniz. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmeniz dileğiyle.

Bu yıllık plan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayınlanan İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Plan hazırlanırken öğretim programında ünitelere ayrılan ders saatlerine dikkat edilmiştir. Aşağıda ünitelere göre ayrılan ders saatleri verilmiştir.

  • 1.Ünite: İklim Değişikliği = 8 saat
  • 2.Ünite: Çevre ve İnsan = 12 saat
  • 3.Ünite: Çevre Sorunları = 22 saat
  • 4.Ünite: Çevre Sorunlarına Yenilikçi Çözümlerin Temelleri = 12 saat
  • 5.Ünite: Çevre Sorunlarına Yenilikçi Çözümler Geliştirme = 18 saat

2023-2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül 2023 Pazartesi günü başlayacaktır. I. dönem ara tatil 13-17 Kasım 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.  İlk dönem 19 Ocak 2024 Cuma günü sona erecektir. Yarıyıl tatili 22 Ocak ile 2 Şubat tarihleri arasında yapılacaktır. İkinci dönem 5 şubat 2024 Pazartesi günü başlayıp 14 Haziran 2024 Cuma günü sona erecektir. Ayrıca ikinci dönem ara tatil 8-12 Nisan 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

 

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Yıllık Plan indirmek için tıklayınız.

 

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programının Temel Felsefesi

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı öğrencilerin çevresel sorunlara çözümler üretebilen öğrenciler hâline gelmeleri hedefine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Geliştirilen öğretim programı ile öngörülen eğitim-öğretim süreci nihai çıktı olarak öğrencilerin adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik gibi değerlere sahip; 21. yüzyıl becerilerini kullanabilen, estetik duygusu gelişmiş, kendisinin de çevrenin bir parçası olduğunu kavramış, meraklı ve sorgulayan bireyler olmasını sağlamaktır.

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı; iklim değişikliğini, çevresel sistemlerin insanlarla etkileşimini ve çevre sorunlarını ele almaktadır. Programda ayrıca çevre sorunlarına yenilikçi çözümlerin temellerine ve yenilikçi çözümler geliştirme çalışmalarına yer verilmektedir.

İklim, çevre ve yenilikçi çözümler dersi öğrencilerin değişken ve dinamik çevreyi bütüncül bir bakış açısıyla algılamalarına olanak sağlayacaktır. “Çevre” kavramı doğal ve beşerî ortamı bir bütün olarak ele alırken “çevresel” kavramı ise çevre ile ilgili olay ve olguları ifade eder. Bu ders, esasen doğal sistemler ve beşerî sistemlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan çeşitli çevre sorunları ile bu sorunlarla nasıl başa çıkılabileceği konusuna odaklanmaktadır. Öğrencilerin odaklanılan bu sorunları ve sorunlarla başa çıkma yollarını kavramaları, değerlendirebilmeleri ve kendi çözüm önerilerini geliştirebilmeleri için öncelikle bütüncül bir bakış açısına sahip olmaları gerekmektedir. Öğrenciler çevresel bir sistemde insan etkilerini, ortaya çıkan çevre sorunlarını ve çevresel sistemlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak çözüm önerilerine dair örnekleri bir arada gördüğünde bütüncül bir bakış açısına sahip olabilir.

İklim, çevre ve yenilikçi çözümler dersi ile öğrenciler, bilimsel bir sürecin her adımını yaparak ve yaşayarak öğreneceklerdir. Edindikleri bilgi ve becerileri günlük hayatta karşılaştıkları problemlerin çözümünde kullanacaklardır. İklim, çevre ve yenilikçi çözümler dersi ile öğrencilere çağımızın becerileri edindirilerek çevresel sistemlerin doğası üzerine farkındalık kazanmış, sorgulama yapabilen, kazandığı becerileri günlük yaşantısına yansıtabilen ve karşılaştığı çevre sorunlarına yönelik yenilikçi çözümler geliştirebilen bireyler yetiştirilmesi planlanmaktadır.

 

İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programının Amaçları

Bu ders ile birlikte öğrencilerin;

  1. İklim sistemi bileşenlerinde yaşanan değişimlerin iklim sistemi ve canlı yaşamına olan etkilerini kavramaları,
  2. Tarihsel süreçte yaşanılan iklim değişikliklerinin nedenlerini ve sonuçlarını kavramaları,
  3. Çevre ve doğa unsurlarına karşı ilgi, merak ve duyarlılıklarını artırmaları; adalet, öz denetim, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, dostluk, yardımseverlik değerlerini kazanmaları,
  4. Çevre sorunlarını farklı çevresel değer sistemlerinin bakış açılarıyla değerlendirmeleri
  5. Doğaya muhtaç ve bağımlı olan insanın doğanın sahibi değil emanetçisi olduğunu, dünyanın tüm canlı türleri için anlamlı, önemli ve değerli olduğunu içselleştirmeleri ve sorumluluk hissetmeleri,
  6. Doğanın bir biyolojik kapasitesinin olduğu, doğal kaynakların sınırlı ve tükenebilir olduğu düşüncesinden hareketle çevrenin ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasının önemini kavramaları,
  7. Dünyada ve Türkiye’de su kaynaklarını verimli kullanmanın önemini kavramaları,
  8. Doğal kaynakları korumanın yöntemlerinden birinin de tüketimde israftan kaçınmak ve tasarruf etmek olduğu bilincine ulaşmaları,
  9. Yerel, ulusal ve küresel ölçekteki çevre sorunlarının ve bu sorunların doğurduğu ekolojik, ekonomik, sosyal, kültürel, estetik ve politik etkilerin farkına varmaları,
  10. Çevre ile ilgili konularda bireylerin haklarının ve katılımcılığın öneminin farkına varmaları
  11. Çevre sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirebilmek için gereken bilgi ve becerileri kazanmaları,
  12. Çevre sorunlarına yenilikçi çözümler geliştirmede uluslararası anlaşmaların getirdiği sorumluluklar ile kurum ve kuruluşların çalışmaları ve görüşlerinin farkında olmaları,
  13. Yerel, ulusal veya küresel ölçekteki çevre sorunlarıyla ilgilenmeleri, sorunlara ve çözümlere yönelik projelere
    eleştirel bakış açısı kazanmaları,
  14. Günümüzde var olan ve gelecekte oluşabilecek çevre sorunlarını çözmek adına girişimcilik ve inovasyon becerisini ortaya koymaları amaçlanmaktadır.

 

Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Öğrencilerin araştırma yapma, sorgulama, keşfetme, problem çözme, çözüm ve yaklaşımlarını paylaşıp tartışabilmelerine, kendi öğrenme hedeflerini belirleyebilmelerine ve diğer öğrencilerle çalışmalarına imkân sağlayan öğrenme ortamı oluşturulmalıdır. Ön hazırlık gerektiren etkinliklerin hazırlık safhası, okul dışında olabilir.
  • Öğretim programında yer alan konuların aktarılmasında diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendiril-mesine imkân sağlayan etkinlik ve çalışmalara yer verilmelidir.
  • Program, dersin alanı gereği konulara bütünsel bir bakış açısı ile hazırlanmıştır. Konular işlenirken öğrencilerde olay ve olgularla ilgili çok boyutlu düşünebilme becerisi geliştirilmelidir.
  • İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı, günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasını destekler niteliktedir. Okullardaki teknik donanım ve fiziki imkânlara bağlı olarak öğretmen bu teknolojik uygulamaları (CBS vb.) kullanabilir ve uygulayabilir.
  • Öğretmen, İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı’nda belirtilmiş olan kazanımlarda arazi çalışması yapmaya önem vermelidir. Arazi çalışma becerisi çevresel sistemlerdeki olay ya da olgunun yerinde görülüp daha iyi algılanması için çok önemlidir.
  • Öğretmenler iklim, çevre ve yenilikçi çözümler dersi ile ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitaplarına bağlı kalmamalıdırlar. Sınıf düzeyi, öğrencilerin ilgi,
    hazır bulunuşluk düzeyleri, öğrenme stilleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak kazanımlarla tutarlı olacak şekilde öğretim materyalleri (bilgi notu, sunum, etkinlik, çalışma kâğıtları, proje, okuma parçaları vb.) yapılandır-malı ve kullanmalıdırlar. Öğretim materyalleri hazırlanırken zümre öğretmenleri ve diğer disiplin alanlarının öğretmenleriyle iş birliği yapılmalıdır.
  • İklim, Çevre ve Yenilikçi Çözümler Dersi Öğretim Programı, genel felsefesinde de vurgulandığı gibi öğrencilerin çevresel sorunlara çözümler üretebilen bireyler hâline gelmeleri hedefine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu anlamda dersin nihai hedefi, öğrencilerin yaşadığı çevreyi fark etmeleri, çevresel olay ve olguların neden ve sonuçları arasında ilişki kurmaları, çevresel sorunları eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek sorunların çözümüne katkı sağlamaya yönelik fikrî ve fiziki ürünler geliştirmeleridir. Bu bağlamda öğretmenler, öğrencilerin fikrî ya da fiziki bir ürün geliştirmelerine yönelik bir öğrenme öğretme
    süreci planlayıp uygulamalıdır.
  • Öğrencilerden beklenen davranış, çevre sorunlarına çözüm getirmeleridir. Geliştirilen fikri veya fiziki ürünler performans değerlendirme kriterlerine uygun bir şekilde değerlendirilmelidir

Diğer yıllık planlarımıza ulaşmak için tıklayın…

Coğrafya Hocası: