Türk Dünyası Coğrafyası Yıllık Plan 2024-2025

Coğrafya Hocası ailesi olarak bu eğitim öğretim yılında da yeni içeriklerle öğrencilerimize ve zümrelerimize katkı sağlamaya gayret edeceğiz. Bu sayfada Türk Dünyası Coğrafyası Yıllık Plan örneği yer almaktadır. Bu yıllık planı kendi okulunuzun durumuna göre düzenleyebilirsiniz. İyi bir eğitim öğretim yılı geçirmeniz dileğiyle.

Bu yıllık plan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 04.11.2022 tarihli Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Plan hazırlanırken öğretim programında ünitelere ayrılan ders saatlerine dikkat edilmiştir. Aşağıda ünitelere göre ayrılan ders saatleri verilmiştir.

  • 1.Ünite: Türk Halklarında Coğrafi Anlayışın Oluşumu = 24 saat
  • 2.Ünite: Türk Dünyasının Coğrafi Özellikleri = 48 saat

2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacaktır. I. dönem ara tatil 11-15 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.  İlk dönem 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erecektir. Yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2025 tarihleri arasında yapılacaktır. İkinci dönem 3 şubat 2025 Pazartesi günü başlayıp 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecektir. Ayrıca ikinci dönem ara tatil 31 Mart-4 Nisan 2025 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

 

Türk Dünyası Coğrafyası Dersi (1 saatlik) Yıllık Plan indirmek için tıklayınız.

 

Türk Dünyası Coğrafyası Dersi (2 saatlik) Yıllık Plan indirmek için tıklayınız.

 

Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programının Uygulanması

Türk ülkeleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek ve sağlam bir temelde daha da pekiştirmek için ortak çalışmaya yönelik bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Türk dilini konuşan ülkeler arasında kapsamlı bir iş birliğini teşvik etmek amacıyla Azerbaycan’da gerçekleştirilen Türk Zirvesi’nde imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla (2009) Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi- Türk Keneşi) kurulmuştur. Türk Konseyi 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da düzenlenen zirvede örgüt adlandırmasını Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirmiştir.

Türk Devletleri Teşkilatı, üye ülkelerin ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulmak üzere Ortak Türk Tarihi, Türk Dünyası Coğrafyası ve Ortak Türk Edebiyatı öğretim programlarının hazırlanması fikrini ortaya atmış ve 5 Haziran 2014 tarihinde Bodrum’da (Türkiye) düzenlenen Türk Keneşi Zirvesi’nde bu karar onaylanmış ve öğretim programları ile materyallerinin hazırlanması görevi Uluslararası Türk Akademisi’ne verilmiştir. Türk Akademisi; Türk dünyasının eski çağlardan günümüze kadar olan tarih, dil, edebiyat ve kültürünü araştırmak ve Türk dünyası ile ilgili bilimsel araştırmaları koordine etmek amacıyla Türk Devletleri Teşkilatı uhdesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bu öğretim programlarından biri olan Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programı, öğrencilere Türk dünyası coğrafyası hakkında kapsamlı bilgiler sunması ve Türk dünyasının bir bütünlük arz ettiği bilincini kazandırması yönüyle oldukça önemlidir. Bu amaçla hazırlanan öğretim programı Türk dünyasının bütünleşmesine katkı sunacaktır.

Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programı, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi devletlerin öğretim programları standartları esas alınarak Uluslararası Türk Akademisi ve Teşkilat üyesi ülkelerin eğitim bakanlıkları iş birliği ile hazırlanmıştır.

 

Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programının Amaç ve Hedefleri

Türk Devletleri Teşkilatı kararları doğrultusunda Uluslararası Türk Akademisi tarafından hazırlanan Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin;

  1. Türklerin temel coğrafi görüşleri; Türk kültürünün doğuşu, gelişimi ve özelliklerinin mekânla ilişkisi, Türklerin yaşadığı bölgeler ve Türk ülkelerinin coğrafi özellikleri gibi konularda bilgi edinmesi,
  2. Türk dünyası coğrafyası konusunda özgün düşünme ve idrak etme becerisini geliştirmesi,
  3. Harita ve coğrafi bilgilerin yer aldığı kaynakları kullanma, araştırma yapma ve projeler geliştirme becerisini kazanması,
  4. Coğrafi verileri toplayabilme, işleyebilme, analiz edebilme ve sistemleştirebilme becerilerini edinmesi,
  5. Türk dünyasının doğal ve kültürel mirasına ait unsurları ve önemli mekânlarını tanıması,
  6. Türk dünyasının çok yönlü bütünleşmesinin önemini anlaması amaçlanmaktadır.

 

Programının Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Türk dünyası; bağımsız Türk devletlerinin yanı sıra Rusya, Çin, İran gibi ülkelerde Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri içeren çok geniş bir coğrafyayı kapsar. Dolayısıyla konular işlenirken Türk dünyasının sınırları bütünsel bir bakış açısı ile ele alınmalıdır.
  • Programın uygulama aşamasında, bilgi-iletişim teknolojilerinden yararlanarak Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerdeki (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan) öğrencilerin etkileşime girebilecekleri ortamlar oluşturulmalıdır. Bu amaca yönelik projeler geliştirilmeli veya mevcut projeler uygulanmalıdır.
  • Öğretmenler; Türk Dünyası Coğrafyası dersi ile ilgili bilgi, beceri, değer ve tutumları öğrencilerine kazandırırken sadece ders kitabına bağlı kalmamalı; sınıf seviyesi, öğrencilerin ilgileri, hazır bulunuşluk düzeyleri, öğrenme stilleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak öğretim programıyla uyumlu materyaller (sunum, etkinlik, proje, okuma parçaları vb.) geliştirmeli ve bu materyalleri kullanmalıdır.
  • Türk Dünyası Coğrafyası Dersi Öğretim Programı uygulanırken öğrencilerin coğrafya dersinde kazandıkları araştırma yapma, sorgulama, keşfetme, problem çözme gibi temel becerileri kullanmaları ve geliştirmeleri sağlanmalıdır.
  • Öğretim programında belirlenen konuların diğer disiplinlerle ve günlük hayatla ilişkilendirilmesine imkân sağlayan etkinlik ve çalışmalara yer verilmelidir.

Diğer yıllık planlarımıza ulaşmak için tıklayın…

Coğrafya Hocası: