Şehirlerin Gelişimi
Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran belirgin farklılıklar vardır. Şehirler, en büyük yerleşim birimleridir; bu yerleşim birimlerinin nüfusları on binin üzerindedir.
Şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran diğer etmenler şehirlerde birbirinden farklı özelliklere sahip iş alanlarının bulunması, hizmet sektörünün gelişmiş ve eğitim hizmetlerinin fazla olmasıdır.
Anadolu’daki şehirleşmenin tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. İlk Çağ’dan itibaren Anadolu’nun birçok yerinde şehirler kurulmuştur. İlk Çağ’daki şehirlerin önemli bir kısmında ekonomik etkinlik ticaretti. Ege kıyılarındaki Efes ve Milet gibi şehirler, bu dönemin en büyük ticaret ve kültür merkezleriydi. Orta Çağ’da da Anadolu’da birçok şehir kurulmuştur. 15. yüzyıla kadar Asya’yla Avrupa arasındaki önemli ticaret yolları, Anadolu’dan geçmekteydi. Bu durum, Anadolu’da önemli ticaret şehirlerinin kurulmasını sağlamıştır. Örneğin Konya, Afyon, Uşak, Trabzon, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi şehirler, önemli ticaret yollarının geçtiği yerlerde kurulmuştur.
Şehirlerin Sınıflandırılması
Şehirler, nüfusu ve ekonomik etkinlikleri yönünden kırsal yerleşim birimlerinden ayrılmaktadır. Ancak şehirler arasında da önemli farklılıklar vardır.
Bu farklılıkların başında nüfus ve ekonomik etkinlikler gelmektedir. Buna göre şehirler iki gruba ayrılır:
• Nüfuslarına göre şehirler
• Fonksiyonlarına göre şehirler
Nüfuslarına Göre Şehirler
Şehirler, nüfuslarına göre beş gruba ayrılmaktadır:
• Küçük şehirler,
• Orta büyüklükteki şehirler,
• Büyük şehirler,
• Metropoliten (çok büyük) şehirler.
• Megakent
Küçük Şehirler
Orta büyüklükteki şehirlerin nüfusu 100.001 ile 500.000 arasında değişir. Türkiye’deki şehirlerin yaklaşık 1/3’ü bu gruba girmektedir. Amasya, Kırklareli, Iğdır, Hakkâri, Niğde ve Artvin orta büyüklükteki şehirlerin başlıca örnekleridir.
Büyük Şehirler
Büyük şehirlerin nüfusu 500.001 ile 1.000.000 arasında değişmektedir. Türkiye’de en hızlı gelişen şehirler bu gruba girmektedir. Ordu, Malatya, Muğla, Sivas, Mardin, Eskişehir ve Erzurum, büyük şehirlerin başlıcalarıdır.
Metropoliten Şehirler
Megakent
Nüfusu 10.000.001 ve daha fazlası olan kentlerdir. Ülkemizin tek mega kenti İstanbul’dur. 2017 tuik verilerine göre istanbul’un toplam nüfusu 15.029.231’dir.
Fonksiyonlarına Göre Şehirler
Kırsal yerleşim birimleri ile şehirlerdeki Ekonomik etkinlikler farklı olduğu gibi, şehirler arasında da ekonomik etkinlikler yönünden önemli farklılıklar vardır. Şehirlerdeki başlıca ekonomik etkinlikler sanayi, ticaret, ulaşım vb. dir. Şehirlerin birçoğunda bu etkinliklerin hepsi bir arada görülür. Ancak bazı şehirlerde bu özelliklerden biri ön plandadır. Buna göre şehirler sanayi, ticaret, turizm, idari gibi sıfatlarla tanımlanmaktadır.
Fonksiyonlarına göre şehirler tarım, ticaret, liman, sanayi, askerî, idari ve turizm şehirleri gibi gruplara ayrılmaktadır.
Tarım Şehirleri
Tarım şehirleri, verimli tarım alanlarında ya da onların yakınında kurulmuştur. Bu tür şehirlerde; tahıl, sanayi ürünleri, sebze ve meyve üretilir. Ormancılık, hayvancılık ve balıkçılık da tarım şehirlerindeki ekonomik etkinliklerdendir. Tarımda sulama yapılan, gübre kullanılan ve çeşitli tarım makineleriyle üretim yapılan şehirlerin gelişmesi daha hızlı olmaktadır.
Tarım şehirlerindeki nüfusun önemli bir kısmı, geçimini tarımdan sağlar. Bu yerleşim birimlerinde yaşayanların bir kısmı da ticaret, hizmet ve sanayi sektörlerinde çalışarak geçimini sağlar. Tarım şehirlerindeki sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı; makarna, yağ, süt, peynir vb. tarımsal ürünler üretmektedir. Rize, Ordu, Giresun, Ağrı, Hakkâri, Van, Erzincan, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ceyhan, Kadirli, Dörtyol, Mut, Söke, Tire, Turgutlu, Salihli tarım şehirlerinin örneklerindendir.
Ticaret Şehirleri
Ticaret, şehirlerdeki önemli ekonomik etkinliklerden biridir. Her şehirde az ya da çok ticaret yapılır; ancak bazı şehirlerde ticaret daha fazla önem taşır. Ticaretin diğer ekonomik etkinliklere göre ön planda olduğu şehirlere ticaret şehri denir.
Ticarette en önemli etmen ulaşımdır. Alınıp satılacak malların kolay taşınması açısından, önemli yolların kavşağında bulunan şehirlerde ticaret daha fazla gelişmektedir.
Şehirlerin ticaret merkezleri, çarşılardır. Buralardaki ticaret, hem şehirde yaşayanlara hem de çevredeki yerleşim birimlerine yöneliktir. Çevredeki kırsal yerleşim birimlerinden getirilen ürünler (meyve, sebze, canlı hayvan ve hayvansal ürünler), şehirlerdeki pazar ve panayır gibi yerlerde satılır. Buna karşılık şehirden giysi, gıda maddeleri, tarım araçları, ilaç vb. şeyler alınır. Bazı şehirler, coğrafi konumları gereği ticari açıdan geniş bir hinterlanda sahiptir. Bu tür şehirlerde ticaret, ekonomik etkinliklerin başında gelir. Örneğin Erzurum, Diyarbakır ve Kayseri en büyük ticaret merkezleridir.
Sanayisinin gelişmiş ve ulaşımının elverişli olması, İstanbul’u Türkiye’nin en büyük ticaret merkezi hâline getirmiştir. Geniş bir hinterlanda sahip olan İzmir, Ege’nin; Samsun ise Karadeniz’in en büyük ticaret merkezidir. Adana, Mersin, İzmir, Bursa, İstanbul ve Trabzon’daki serbest bölgeler, bu illerin ticari önemini artırmaktadır.
Liman Şehirleri
Liman; gemilerin barındığı, yük alıp boşalttığı yerdir. Doğal olarak ya da dalgakıranlarla korunur. Deniz taşımacılığı açışından önemli bir yere sahip olan limanlar, eski çağlardan beri hızla gelişen yerleşim alanları olmuştur. Bu yerleşim birimlerinin önemli bir kısmı şehir özelliği kazanmıştır. Gelişmesinde limanların etkisinin daha fazla olduğu şehirlere liman şehri denir. Liman şehirlerindeki önemli ekonomik etkinliklerden biri ticarettir. Bu nedenle liman şehirlerinde; bankacılık, sigortacılık ve nakliyecilik önemli iş kollarındandır. İthalat ve ihracat yapılan liman şehirlerinde ise ayrıca gümrükle ilgili kuruluşlar bulunmaktadır.
Sanayi Şehirleri
Ekonomisinde sanayinin ön planda olduğu şehirlere sanayi şehirleri denir. Zonguldak, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Batman, Bursa, İzmir, İskenderun, Gaziantep, İzmit ve İstanbul sanayi şehirlerinin başlıcalarıdır. Bu tür şehirlerde çalışan nüfusun önemli bir kısmı sanayi alanında toplanmıştır.
Askeri Şehirler
Şehirlerden bazılarının askerî yönü ön plandadır. Askerî tesislerin ya da ordunun önemli bir kısmının bulunduğu bu tür yerlere askerî şehir denir. Askerî şehirler daha çok Orta Çağ’da büyük bir önem taşımaktaydı. Savunması kolay yerlerde kurulan bu şehirlerin etrafı da surlarla çevriliydi. Askerî şehirler, eski önemini büyük ölçüde yitirmiştir. Ancak bazı kentlerin gelişmesinde askerî birliklerin büyük katkısı olmuştur. Sarıkamış ve Çorlu, bu tür şehirlerin başlıca örnekleridir.
İdari Şehirler
Şehirlerden bazıları idari özelliğiyle tanınmıştır. Bu tür şehirlerin en güzel örneği Ankara’dır. Ankara, başkent olduğu için gelişmiştir. Bu kentimizdeki nüfusun önemli bir kısmı idari işlerde çalışmaktadır. Bakanlıklar, yabancı ülke temsilcilikleri ve genel müdürlükler gibi birçok idari merkez, Ankara’da bulunmaktadır.
Turizm Şehirleri
Maden Şehirleri
Gelişmesinde, madenlerin etkili olduğu şehirlere maden şehri denir. Zonguldak, Karabük, Batman ve Soma bu tür şehirlerdendir.
Kültür Şehirleri
Kültür şehirlerinin özelliği, gelişmesinde eğitim kurumlarının belirgin bir etkisinin bulunmasındır. Bu tür şehirlerin tipik örneklerinden biri Eskişehir’dir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirler de diğer fonksiyonlarının yanı sıra sahip oldukları üniversitelerden dolayı kültür şehirleri grubunda yer almaktadır.
Ulaşım Şehirleri
Bazı şehirlerin gelişmesinde ulaşım koşulları etkili olmuştur. Özellikle ana yolların kavşağında bulunan şehirler hızlı gelişmektedir. Ulaşım şehirleri olarak adlandırılan bu şehirlerin başlıcaları Afyonkarahisar, Ankara, Konya ve Gaziantep’tir.
Türkiye’de Kentsel Yerleşme Ders Notu PDF İçin Tıklayın.