Su Ekosistemlerinin Doğal Sistemlerin İşleyişine Etkisi
Su bütün canlılar için vazgeçilmez yaşam kaynağıdır. İnsan vücudunun %65’i bitkilerin ağırlığının yaklaşık %60-85’i sudan oluşmaktadır. Suyun canlılar üzerinde olduğu kadar cansız çevre üzerinde de önemli etkileri vardır.
Su Ekosistemleri
Göl ekosistemleri
Nehir ekosistemleri
Bataklık ekosistemleri
Denizel Su Ekosistemleri
Okyanus ekosistemleri
Deniz ekosistemleri
NOT: Mercanlar; dünya ekosisteminin en karmaşık, en zengin beslenme damarlarındandır. Tuzlu sularda yaşayan balıkların yaklaşık üçte biri, mercan artıklarıyla beslenir. Mercanlar bulundukları denizlerdeki diğer canlı türleri için birer barınma ve besin kaynağıdır. Bu nedenle mercanların oluşturduğu resifler, denizlerdeki canlı çeşidi ve miktarı bakımından en verimli bölgeleridir. Denizlerde mercanların kapladığı alanlar geniş değildir.
Okyanuslarda görülen sıcak ve soğuk su akıntıları da canlılar için farklı yaşam alanları oluşturur. Ekvatoral kuşaktan kaynaklanan Golf Stream sıcak su akıntısı Meksika Körfezi’nden devam ederek Atlas Okyanusu’nu geçip İngiltere çevresine ulaşır. Bu akıntı günde 97km hızla hareket eder ve dünyadaki bütün nehir sularının yaklaşık 100 katı civarında su taşır.
Akarsular ekosistemlerin önemli bir parçasını oluştururlar. Akarsuyun yeraltına sızan kısmı yer altı sularını, yüzeysel akışa geçen kısmı ise gölleri, denizleri, okyanusları besler. Akarsular birçok bitki ve hayvan türü için yaşam ortamı hazırlar. İnsanların bile yerleşim alanı seçiminde akarsuların rolü büyüktür. Akarsuların akış hızının azaldığı, bulanık akmadığı alanlarda biyolojik çeşitlilik daha fazladır.
Göl ekosistemlerinin özelliklerini, gölün fiziksel ve kimyasal özellikleri belirler. Besin üretimini sağlayan fotosentez için Güneş ışığı gereklidir. Güneş ışığının etkisi belirli bir derinliğe kadar ulaşabildiğinden fotosentez olayı da gölün derinliklerine doğru gidildikçe azalır. Bu nedenle göllerin yüzeye yakın kesimlerinde besin üretimi, tüketiminden daha fazladır. Göl sularındaki sıcaklık farkı, suyun yoğunluğunu değiştirerek göl sularının dikey doğrultuda hareket etmesini sağlar. Bu hareket, besin ve oksijenin derinlere inmesini sağlar. Su sıcaklığındaki belirgin ve hızlı değişimler, kirlilik ve aşırı avlanma gibi birçok, etken göl ekosistemlerinin bozulmasına neden olur.
Yapay göller de (barajlar) su ekosisteminin parçaları arasındadır. İnsanlar tarafından kurulan barajlar, bulundukları bölgenin ekosistemini önemli ölçüde etkiler. Akarsular üzerinde barajların inşa edilmesiyle birlikte akarsu vadisinin bir kısmı göl hâline gelir. Böylece nehrin iki yakası arasındaki canlı etkileşimi azalır. Akarsuyun getirdiği organik ve inorganik materyalin baraj tabanında birikmesi sonucu barajdaki biyoçeşitlilik artarken barajdan sonraki akarsu yatağındaysa canlı çeşitliliği azalır.
Tuz Gölü
SU DÖNGÜSÜ (HİDROLOJİK DÖNGÜ)
Yüzeyde bulunan suları harekete geçiren güneş, suyu ısıtır, ısınan su da atmosfere su buharı olarak katılır. Yükselen hava akımları, su buharını atmosfer içinde yukarıya kadar taşır. Burada, su damlalarına, kar kristallerine ve buza dönüşerek bulutları oluşturur. Hava akımları, bulutları dünya çevresinde hareket ettirir. Su buharından oluşan bulutlar bir araya gelerek, büyürler ve soğumanın etkisiyle içerisinde barındırdığı su damlalarını yere bırakırlar. Bazı yağışlar, kar olarak yeryüzüne düşer ve donmuş su kütleleri halinde binlerce yıl kalabilecek olan buz tepeleri ve buzulları oluşturur. Ilıman iklimlerde ilkbahar geldiğinde çoğu zaman kar örtüleri erir ve eriyen su, erimiş kar olarak toprak yüzeyinde akışa geçer.
Yeryüzüne düşen suların bir kısmı yüzeysel akışa geçerek akarsuları oluşturur göl, deniz ya da okyanusa dökülürler. Yeryüzüne düşen suların bir kısmı da yeraltına sızarak yer altı sularını oluşturur. Yeraltına sızan suyun bir kısmı yüzeye yakın kalır ve yeraltı suyu boşaltımı olarak tekrar yüzeydeki su kütlelerine katılır. Bazı yeraltı suları yer yüzeyinde buldukları açıklıklardan tatlı su kaynakları olarak tekrar ortaya çıkarlar. Sığ yeraltı suyu, bitki kökleri tarafından alınır ve yaprak yüzeyinden terlemeyle atmosfere geri döner.
Yeraltına sızan suyun bir kısmı daha derinlere gider ve çok uzun zaman süresince büyük miktarda tatlı suyu depolayabilen akiferleri (suyla doymuş yeraltı tabakaları) besler. Zamanla bu su da hareket eder ve su döngüsüne katılır. Yeryüzüne düşen yağışın çoğu geniş yüzey kaplayan okyanuslara düşer. Doğa sürekli gerek duyduğumuz tatlı suyu su döngüsü aracılığıyla sağlar.
Su döngüsünde suyun hareketini sağlayan olaylar
Buharlaşma, suyun sıvı halden gaz veya buhar haline dönüşmesidir. Yüzeysel sular buharlaşma yoluyla atmosferdeki nemin yaklaşık %90’ını sağlarlar.
Terleme, bitkilerin bünyesinde bulunan suyun sıcaklığın etkisiyle terleme yoluyla dışa çıkmasıdır.
Yoğuşma, havadaki su buharının sıvı hale geçmesidir. Yoğuşma bulutları oluşturur.
Yağış, suyun bulutlardan katı ya da sıvı halde yeryüzüne düşmesidir.
Yüzey akışı, yağışlar, kar ve buz erimeleri sonucu oluşan su ve kaynak sularının yüzeysel akışa geçmesidir.
Yeraltı akışı, suyun yeraltında oluşturduğu kanallar boyunca akışa geçmesidir.
Su döngüsünün doğal sistemler için önemi
Toprak için, kayaçların parçalanması, toprağın oluşması için suya ihtiyaç vardır. Toprakta su olmasa bitki gelişimi çok zorlaşır.
Bitkiler için, topraktaki besin maddelerinin bitki kökleriyle alınması ve yaprağa kadar taşınmasında suyun önemi büyüktür. Fotosentez için de su gereklidir.
Hayvanlar için hayvanlar da susuz yaşayamazlar. Su döngüsünün sağladığı temiz saf su hayvan gelişiminde önemlidir.
Suyun devamlılığı için, suyun devamlılığında yağışlarla gelen saf su önemli bir etkendir. Akan su kir tutmaz.
Biyoçeşitlilik için, bitkilerin gelişiminde özellikle yağışlarla gelen suyun büyük önemi vardır. Bitkiler gerekli suyu yaprakları, kök ve gövdeleri yoluyla alır. Su döngüsünün olmadığını varsayarsak karalarda yaşayan birçok bitki ve hayvan türü ortadan yok olup giderdi.
Ekosistemler Neden Değişiyor ve Bozuluyor?
• Doğa kaynaklı bozulmalar
• İnsan kaynaklı bozulmalar
• Aşırı nüfus artışının etkileri
• Plansız sanayileşmenin etkileri
• Doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı
Ekosistemdeki Bozulmalar Neleri Doğurur?
• Dünyanın iklimi değişir.
• Erozyon toprakları bitirir.
• Su kaynakları azalır ve kurur.
• Enerji kıtlığı başlar.
• Biyolojik çeşitlilik azalır – beslenme sorunu doğar.
• Dünyanın coğrafyası değişir.
Su Ekosistemleri Ders Notu PDF İçin Tıklayın.